tiistai 27. tammikuuta 2015

Jälkikirjoitus Ämarin ilmasotaharjoitukselle

!

Iltalehti kertoo miten Yhdysvallat mainitsi harjoituksesta Suomelle ensimmäistä kertaa syyskuussa Walesin Nato-kokouksessa.

Asia nousi esiin myös lokakuun alkupuolella 2014 Yhdysvaltain varaulkoministeri Victoria Nulandin vieraillessa Suomessa.

Syyskuussa 2014 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Virossa. Obama lupasi lisää lentokalustoa Baltiaan ja nimesi Viron Ämarin lentotukikohdan niille ihanteelliseksi sijoituspaikaksi.

Sitten Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoi julkisuuteen miten varsinainen suullinen kutsu tuli 25. marraskuuta 2014 kahden kenraalin kautta. Kenraali Frank Gorenc kävi Helsingissä työvierailulla 25. marraskuuta. Gorenc komentaa Yhdysvaltain Euroopassa toimivia ilmavoimia, joten vierailun isäntänä toimi ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri


Gorenc tapasi myös puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin

Pohjalaisen (22.12.2014) mukaan viestintäjohtajan eversti Mika Kalliomaan kertoi miten tiedonvaihto yhdysvaltalaisten kanssa harjoittelun yksityiskohdista on jo aloitettu. Siis ennen kuin virallista kutsua oli tullutkaan ja asiaa käsitelty Suomen hallituksessa!

Puolustusministeri Carl Haglund vahvisti, että suullisia toiveita Suomen osallistumisesta harjoitustoimintaan Ämaristä käsin toimivien amerikkalaishävittäjien kanssa oli sadellut pitkin syksyä sekä, että niin päättäjät kuin puolustusvoimien edustajat ovat syksyn ja talven aikana keskustelleet Suomen mahdollisesta osallistumisesta lukuisia kertoja eri yhteyksissä.


Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kiistää nyt, 

että hän tai Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri olisivat kumpikaan saaneet marraskuussa amerikkalaiskenraali Frank Gorencilta suullista kutsua Viron Ämarin lentoharjoitukseen. Kukaan Gorencin tavannut suomalainen ei tunnistanut jälkikäteen, että keskusteluissa olisi esitetty harjoituskutsua.

Suomeen tammikuussa 2015 saatu virallinen kutsu on päivätty jo vuonna 2014. Eikä siinä siksi ole huomioitu, että ilmavoimien komentaja ylennettiin jo 6.12.2014 kenraalimajuriksi.

Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivisen mukaan Suomen kannalta on hyödyllistä, että siellä on yhdysvaltalaisia lentokoneita, mutta hyödyllistä on myös se, että siellä ei ole suomalaisia koneita

On vaarallista ajatella, että Suomen intressit Baltiassa olisivat yhtä Yhdysvaltojen kanssa. Silloin Suomella on vaara joutua Yhdysvaltojen puskurivaltioksi yltyvässä kriisissä, Kivinen sanoo.



[!] Risto Volanen arvioi, että amerikkalaiskenraalin kutsu on viety pääministerin hyväksymänä UTVAn kokoukseen, toivoen sen menevän "rutiinilla ja huomaamatta läpi osana harjoitusohjelman pitkää listaa".

Volasen mukaan Vanhasen hallituksen aikana oli "sekä Suomella että Ruotsilla selkeä vakauspolitiikan mukainen linja olla sekaantumatta Baltian maiden alueella sotilaallisiin toimiin".



Eiköhän kannattaisi pysyä edelleen samalla linjalla?


merk. Yrjö Saraste

yrjo.saraste@kolumbus.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti