keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Nokia itämaistuu ja verkottuu

Pehmopapereiden ja kumisaappaiden jälkeen maailmojen verkoiksi – Nokia on käynyt viimeisten vuosien aikana myllerryksen vailla vertaa Suomen taloushistoriassa. Nokia sai lottovoiton Kanadasta – uusi jo poistunut toimitusjohtaja, Microsoft´lta ”lainattu” vauhtiseppo” Stephen Elop tuuletti päätelaitteet so. kännykät isännälleen – Bill Gates´in ”ikkunayhtiölle” - Microsoft´lle.

Verkkonokia NSN sai jo vuosia sitten merkittäviä tilauksia Kiinasta 1], maailman suurimmilta mobiilimarkkinoilta, tosin Nokia verkkoliiketoiminta jäi miltei aina pienemmäksi kuin maailman suurin – ruotsalaisten Ericsson. Muistamme Ericssonin luopuneen kännyköistä Sony´lle jo vuosia sitten. Päätelaitteet ovat kuluttajakauppaa – verkot sen sijaan b to b eli yritysten välistä kauppaa.


Nokia sai kännyköistään suurimmat voitot Kiinasta, jossa eräässä vaiheessa noin 250 miljoonaa kiinalaista käytti jotain Nokian kännykkää, nyttemmin Lumioiden myötä määrä on suorastaan romahtanut ja läntistä kulutuskulttuuria ja brändiajattelua matkiva kiinalainen ”nuoriso” suosii Omenoita ja ”veljeskansan” Samsungeja.


Nokia suuruuden aikana,

kun Kiina oli Nokian suurin yksittäin markkinamaa – oli nykyinen Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, saatuaan Pekingin kunniakansalaisuuden 2] – lohkaissut, että jonain kauniin päivän aamuna Nokian toimitusjohtaja voisi olla kiinalainen. No, nyt toimitusjohtaja on intialainen, kuten on myös Microsoft´ kin uusi toimitusjohtaja!


Nokia sai Elop´sta lottovoiton

Seppo” myi huolellisen suunnittelun tuloksena tuottamattomat, väsyneen tuotekehityksen ja uupuneen markkinoinnin myötä elinkaarensa iltaan joutuneet kännykät ohjelmistojätille, jonka arveltiin kykenevät luomaan ekoclusterin Lumioiden ympärille. Näin Nokia pääsi eroon haitakkeesta ja pääsee jaloilleen nostetun verkkovalmistuksen kautta tietoliikenteen solmuosaajaksi – koko maailmassa.


Nyt Nokialla on vastassa alallaan maailman suurin Ericsson,

kiinalaisten Huawei ja ZTE 3] ja pari muuta lännestä – ei muita. Verkkokeskuksia kuin tukiasemia ei niin vain valmisteta, sen sijaan kännykkätehtaita on paljon – koska kännykät muodostuvat paljolti universaaleista komponenteista ja oivallisista ohjelmavalinnoista.


Kännykän päässä on markkina-altistunut kuluttaja,

jonka mielihaluja ohjaillaan mainonnalla ja mielikuvan luonneilla, se kuin on ailahtelevaa ja kännykkä saattaa vaihtua jopa vuoden välein ja siirtymää ”nokkelimpiin” malleihin tapahtuu jatkuvasti – se uuvuttaa lopulta Omenankin ja korealaisten Samsungin. Verkkopuolella ei hötkyillä, vaan päätökset ovat kauaskantoisia ja keskuskaupasta sikiää helposti päivitysketjut, jotka tuovat elantoa yhtiölle, kuten hissien ylläpitokin Herlinien Kone´lle.

...
Pilvipalvelut lisääntyvät räjähdysmäisesti

Pilvet haastavat, varoittavat ja säilyttävät. Lisäksi 'pilvet kauas karkaavat' – ne eivät ole teknologisesti kuluttajan ulottuvilla, vaan sitovat päätelaitekäyttäjiään ja altistavat yksilötietojen leviämiseen markkinoinnillisilla ja turvallisuuteen uhkaavalla/vetoavalla tavalla.

Suurin tuotekehitys tulee tapahtumaan verkkokeskuksissa ja niiden ulokkeissa eli tukiasemissa. Keskus on ikäänkuin ihmisen aivot ja tukiasemat hermopäätteitä, joihin kuluttajien kännykät ovat orjallisesti ja orjana yhteydessä. Kuka voittaa verkkokeskuksien tuotekehityksen – on maailman verkkojen haltija ja suuren tietomäärän haltija ja suvereeni käyttäjä.


Verkko- ja tietovarastokeskukset tulevat olemaan hakkereiden,

terroristien ja manipulaattoreiden pääkohteita. Kun ajetaan alas esimerkiksi Google´n ”hamina” - tekee se rujoa jälkeä käyttäjien keskuudessa, sillä verkkokeskuksia ei loputtomiin voida kahdentaa. Nyt uusnokia on hermoverkkojen ytimessä, eikä päätelaitemarkkina sitä heilauta, mutta on eduksi, että edelleen Nokialla on hieno tietämys päätelaitteista eli nokialaiset osaavat synkronoida kuluttajan ja keskuksen!


Ihminen ei tule toimeen ilman aivoja,

samoin kuluttajan kännykkä sammuu ilman verkkokeskusta. Tieto liikkuu yhä vikkelämmin ja tietoturva asettuu aivan uusien vaateiden eteen – ei olekaan haitaksi, että F-Secure´n suuri omistaja Risto Siilasmaa on Nokian hallituksen puheenjohtaja. Voimme odottaa jonkinlaista liittoa ”keskuksien ja turvajärjestelmien” kesken.

...
Nyt Nokiaa johtaa maltillinen,

miltei vaatimaton, mutta teknologisissa vaateissaan vaativa toimitusjohtaja – Rajeev Suri. Suri teki 1500 vatsalihasliikettä poistaakseen olemattoman ”kaljamahan” - voimme vain arvata, kun hän omalla ystävällisen vaativalla ja pedantilla tavalla johdattaa suomalaista insinööriä tuotekehitykseen – niin saamme Nokian joka nousee yrityskauppojen jälkeen maailman suurimmaksi – kuten oli aikanaan kännykkänokiakin, verkkoineen.


Looginen ratkaisu on yhdistyä kiinalaisen Huawein kanssa,

ostaa” takaisin vapaassa purjehduksessa oleva Jolla – yhdistää siihen huippuosaaminen Huawein päätelaitepuolelta ja tuottaa täysin avoimen koodin päätelaite ominaisuuksilla, mistä emme vielä näe edes unta.


Lopulta joskus tulevaisuudessa Nokia-Huawei saa kiinalaisen pääjohtajan

Ollilan arvoituksellisten puolilupausten mukaisesti. Kerrotaan Jorma Ollilan suunnitelleen Elop´in tuonnin Nokiaan juuri myyntimieheksi eli troijalaiseksi, jotta Microsoft lankeaa ”ansaan” ja Nokia pääsee väärin tuotekehitetyn päätelaitesukupolvensa ikeestä eroon, kertaheitolla – kuitaten vielä mukavat käteisvarat!


VIITTEET
1] Nokia ja Siemens löysivät toisensa Kiinassa! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/nokia-ja-siemens-lysivt-toisensa.html -

EXTRA
Nokia on valmis jälleen suureen harppaukseen! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/nokia-on-valmis-suureen-harppaukseen.html -

PS
Intialainen maltillisuus ja vaatimattomuus johtaa Nokian maailman suurimmaksi?
(Kanadalainen Stephen Elop hurmasi kiihdytyskaistalla, uutteruudella ja leikkauksilla; kysyen mitä poistamme tuotekehityksestä – intialainen Rajeev Suri kuuntelee, jakaa luottamusta ja vaatii pedanttista huippuosaamista – Helsingin Sanomat julkaisi erinomaiset henkilökuvat edellisestä ja nykyisestä Nokian toimitusjohtajasta; itä peittosi lännen – taivas on auki ja kiinalaiset odottavat!)

Kuvateksti
Toukokuussa 2005 mm. Nokian sponsoroimat avomerikatamaraanit esittäytyivät helsinkiläisille. Oli miltei mahdotonta uskoa kuinka kettärästi nämä jättiläiset "pyörivät" pelkin purjein satama-altaassa ja veiläpä 6-7 kappaletta kerrallaan! Yhtä ketterästi Nokia on luovinut toistaiseksi kaikkien karikoiden ohi maailman avoimille selille maailman suurimmaksi kännyköiden valmistajaksi. Kuva 21. toukokuuta 2005, klo 13:45. DSC_5653.JPG. 1/400s, f11, 82mm. Photo by Ilu 2005. Nikon D70.


Ilkka Luoma

AL US Vf IL BL - BLOG 35530
---07052014---

doc.: nokia_nousu_ja_uhotuho_07052014.doc – OpenOffice Writer

782 | 7189