perjantai 18. tammikuuta 2013

Saammeko ongelmia Malista?


Malissa kuhisee. Suurin osa suomalaisista ei ole aiemmin kuullut juuri mitään valtiosta nimeltä Mali. Moni ei tiedä missä se on. Nyt Suomi lähettää omia sotilaskouluttajiaan Maliin opettamaan maan hallituksen sotilaita taistelemaan ja tappamaan. Miksi me menemme maahan, jonka asiat eivät meille kuulu?

Kaivammeko nyt ehdoin tahdoin verta nenästä. Algeriassa tapettiin ensimmäiset ulkopuoliset ulkomaalaiset, koska Ranska hyökkäsi Maliin karkottaakseen islamistit Malin pohjoisosista. Miksi Ranska meni sotilaskoneineen sinne - selitykseksi ei kelpaa entinen siirtomaaisännyys.

USA säestää heti rinnalle
Onko kyseessä läntisten markkinatalousmaiden vastaisku todellisuudessa kiinalaisten Afrikan kaupallisvalloituksen patoamiseksi? Miksi Kiina on täysin hiljaa Malin tapahtumista? Eikö Kiinakin voisi sotkeutua suvereenin valtion sisäisiin asioihin - näinhän läntiset maat, entiset Afrikan osin ryöstäneet siirtomaaisännätkin tekevät - pyynnöstä, mutta kenen/keiden pyynnöstä?

Syyriassa läntiset maat -
USA:n sinfonioimana asettuivat kapinallisten puolelle - ja laillista hallitusvaltaa vastaan - siis päinvastoin kuin Malissa. Al-Qaida [?] tappoi Somaliassa ranskalaisen agentin, kostoksi ranskalaisten Maliin hyökkäämisestä, islamveljien kimppuun. Joutuuko suomalaiset vielä joskus koston välikappaleiksi - ansaitsemmeko tämän tyyppisen kohtelun?
...
Miksi Syyriassa tuetaan kapinallisia ja Malissa hyökätään taas kapinallisten kimppuun? Miksi tämä kaksijakoisuus - selitykseksi ei kelpaa se, että islamtaistelijoita on saapunut Maliin muista valtioista, niin tapahtui Libyassa kuin Syyriassakin.

Onko meillä käytännössä edes tietoa mitä todellisuudessa Malissa tapahtuu?
Ei ole - koska sitä tietoa ei ole edes tarkasti Malin hallituksella. Malin pohjoisosissa asuu muun muassa tuaregeja ja heillä on itsenäistymispyrkimyksiä - kuten oli eritrealaisilla Etiopiasta ja kuten on länsi-saharalaisilla Marokosta.

Miksi meidän pitää mennä puuttumaan muiden sisäisiin asioihin -
pitäisikö meidän ennemmin keskittyä hoitamaan omia asioita ja toimia ulkomailla, jos on toimittava - vain YK:n rauhanturvaamistehtävissä, jos konfliktien molemmat osapuolet niin toivovat ja pyytävät.

On helposti ennustettavissa,
että nyt on suuri vaara, että koko islamistinen maailman - yli miljardi ihmistä saa syyn yhdistäytyä ja ryhdistäytyä, ja se merkitsee vaikeita aikoja lännelle, jotka on asetettu USA:n johdolla ensilinjan islamistien päävihollisiksi. Kiinalaiset väistävät tämän - koska eivät mene puuttumaan muiden suvereenien sisäisiin asiohin - Kiina keskittyy kaupankäyntiin - ei muuta.

Olemmeko me suomalaiset nyt menneet EU-Bryssel vipuun?
Voimmeko edes arvioida toimiemme seurauksia ja onko ulkoministeriössä tehty tarvittavat riskianalyysit? Vastaako viisaana ja kokeneena kunnostautunut ulkoministeri Erkki Tuomioja?

Ilkka Luoma

AL      US_P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti