sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Energiapeli on valtapeli


HS pääkirjoitus 19.11.2012 kirjoitti puolinaisesti energiapelistä, jossa jokerikorttien tarkkaa määrää ei tiedä kukaan - E=mc2 on kuitenkin kaava, josta olisi jaettavaa, vai mikä olisi pyj - "pienin yhteinen jaettava"?


[ ... läntinen kulutusihminen lisää käyttämänsä energian määrää, vaikka hyötysuhteet paranevat. Tarvitsemme lisää, lisää ja ainakin sen verran, että näyttö- ja kulutustalous osoittavat kyvykkyyttämme materiaaliseen hyvinvointiin. Jos kiinalaiset kuluttaisivat samoin per capita, niin meillä ei pian olisi mitä kuluttaa ... ]


Energiapeli on valtapeli, jossa pisimmän korren vetää omavaraisuus. On valtiollinen omavaraisuus, ja on perhekeskeinen omavaraisuus; eläinkunnassa on vieläpä yksilökeskeinen omavaraisuus, koska ulkoista energiaa ei tarvita kuin ravinnon muodossa, jotta perimä jatkuisi.


Liikuttelemme itseämme ja tavaroitamme paikasta toiseen


Elämän perusrytmi on hyvin yksinkertainen, tutkihan vaikka omaa energiankäyttöäsi liikkeen aikansaamiseksi. Tuolla liikkeellä siirrät itseäsi ja tavaroitasi paikasta a paikkaan b ... jne ...


...

Valtapeli

Pisimmän rajamme naapuri Venäjä on tunnettu energiapelaaja, maailman suurimpine varantoineen, jonka massiivinen ja vielä paljolti tutkimaton meri-alue ja maapinta-ala mahdollistavat. Nyt puhutaan liuskeöljystä ja -kaasusta - unohtaen niistä aiheutuvat ympäristöjäljet.

Kiina menee menojaan aurinkoenergia kehitystyössä ja sen hyödyntämisessä. Kivihiili palaa ja öljyä pumpataan maan uumenista vielä vuosikymmenet. Ydinvoimalatkin ovat pannassa - ydinfuusiota huudetaan myös hätiin. Venäjän energiavaltapelin jokerikortti on Kiina.


Jos kiinalaiset kuluttaisivat kuten me?

Venäjä ja Kiina ovat käyneet pitkään neuvotteluja kolmesta putkesta -  öljy-, kaasu- ja vesiputkesta. Kiinan kulutus per capita on kehitysmaaluokkaa verrattuna meihin tai esimerkiksi USA:han. Kiina ottaa oman maapallo-osuutensa [1,34/7], joka tapauksessa.

Mitä Kiina sitten ottaa tai vaihtaa? Venäjällä ja Kiinalla on massiivinen Siperian hyödynnösperussuunnielma. Kiinassa on rahaa ja Venäjällä raaka-aineita, vettä ja energiaa - Kiina tarvitsee nämä, kuten Venäjä pääomia. Vaihdantatalous ei ole vielä kuollut ja meille suomalaisille on tarjottu Venäjä-Kiina yhteistoimintakonsultaatioita.


Kiina ja Venäjä eivät häviä energiapelissä

Nousevat talousmahdit Kiinan vetovastuulla ovat voittajia, sillä sen tuotekehityspanos on vasta nousemassa - muun muassa joka vuosi valmistuvat 360.000 insinööriä (enemmän kuin EU, USA ja Venäjä yhteensä) taannevat merkittävän tuote- ja palvelukehityspanoksen. On lyhytnäköistä arvioida liuskehiilidioksidien pohjalta energiavaltapelin lopputuloksia - merkittävimpiä ovat itse kulutus ja energialähde (-valinta).


Aurinkoinen tulevaisuus

Kiinan teknologia on nyt kuluttavaa, liian kuluttavaa. Kiinan etu on se, että se voi hypätä parin kehitysversion yli ja saavuttaa kerralla huippuhyötysuhteita - unohtamatta säästämisen ja uusiutuvuuden*] mentaliteettia, sehän käynnistyy hinnoittelulla, esimerkiksi kohdistetuilla kulutusveroilla. Kiinalaiset ovat säästäväistä jo muutoinkin, koska vanhemmuuden ja lapsien vastuuta kannetaan enemmän perheistä ja suvusta kuin epävarmentuvasta tulontasauksesta. Aurinko paistaa säästäjille.

*] Kiina ei panosta vahvasti bioenergiatalouteen, koska biosfääri on vuosimiljoonainen ravinnonlähde itse biokasvulle, jossa ihminen on sinänsä häviävän pienimassainen osa - täällä majailee pelimme mustapekka.



Miksi meillä on niin vaikeaa aikaansaada todellista kulutusvähenemää?


Miksi meidän pitää kuluttaa enemmän ja enemmän? Miksi emme osaa säästää? Ovatko näyttö- ja kulutustalous niin tärkeitä henkisen minän kohottajia, että materiaa hamutessamme unohdamme ympäristön ja biosfäärin, joka ainoana elementtinä elättää meidät.


...
E=mc2, kaava joka avasi pelin, kulutuksen ja tuhon pelin - vapauttaen hallitsemattoman energiankulutuksen ja -käytön
--- mitä kirjoitimme jo vuosia sitten, jolloin olisi esimerkiksi hallituksemme taholta voitu tehdä oikeasti kestäviä ratkaisuja?



[2005] E = mc2
...toistaiseksi ihmiskunnan kuuluisin kaava, kunnes tiedemiesten ja -naisten muotitavoite "kaiken teoriasta" ratkeaa ...


[ ... Elinmahdollisuutemme ratkaisee energia - me kulutamme sellaista, joka on lainassa. Ihminen käyttää historian varastoja liian nopeasti. Me omaksuimme käyttö- ja kulutustavan, jolle katteen ja vastuun antoivat mennyt elämä ... ]

Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä. Energia on tunnetusti materiaa ja materia energiaa. Siis me "syömme" itseämme.

Puhutaan myös, että energia ei häviä - kuten eivät häviä haitatkaan, ne vain voivat muuntua ja kasautua. Käytämme energiavarantoja niin kiihtyvästi, että haitallisuus normaaliin muutokseen nähden luo ongelmavarastoja kierteeksi, jonka seuraukset ovat ilmassa ja näköpiirissä.



Ympäristötietoisuus oli herännyt jo miltei 100 vuotta sitten,

jolloin hiilipohjaisia energiavarantoja oli vuosimiljoonaisesta kehityksestä jäljellä "99 prosenttia". Nyt varantoja lienee jotain prosentteja jäljellä - kukaan ei sitä tiedä tarkkaan ja 'energiaomistajat' sen vähäisenkin tiedon panttaavat markkinataloudellisista syistä. Syy-seuraushokema osoittaa sormella kysynnän ja tarjonnan lakia.


Puhutaan kulutuskäyttäytymisen ekologisesta jalanjäljestä

Onkin hyvä kysymys, johon ei ole vielä vastausta, että kuka laskee sen oikein ja mitä tuo 'oikein' sana tässä tarkoittaa. Vastaus on jossain, mutta ymmärrämmekö sen ennusmerkit?


Armoton biosfääri

Tunnetusti luonto on armoton ja se ei anna sijaa heikoille, epäkelvoille ja turhan vaatimattomille. Valkoinen mies oli valloittaja - ristin ja miekan voimalla. Me halusimme valtaa, kulutusta ja näyttämistä. Kasvutalous alkoi jo toki siitä, kun "pienin hiukkanen kaukaisuudessa toisensa vetovoimalla löysi" - tuossa samalla syntyi käsite energia. Energia oli alussa ja se on lopussa. Me ihmisinä olemme kuin liiallinen kuluerä hankaloittamassa tasalaatuista ja -määräistä energiatasausta käyttäjiensä kesken.

Maapallo on vain yksi vaikutehiukkanen juoksussa, missä me olemme pienempi kuin olematon. Mutta me olemme omalle jatkumollemme vaikute - me ratkaisemme itse luonnon ikiaikaisen ja ainoan päämäärän, kuinka tulemme siirtämään perimäämme eteenpäin tässä lyhyessä ikuisuudessamme.


Ihminen ei ole keskipiste.

Ihminen ei ole energian hallitsija - luuloistamme huolimatta. Me olemme vain kuluttaja sellaisilla annetuilla parametreilla, jotka nyt vääjäämättä vievät elinkelpoisuutta yhtäältä ja luovat haitallisuutta toisaalle, josta huomisen elämän lähde pitäisi ammentaa. Ihminen on tuntematon ja arvoituksellisesti käyttäytyvä muuttuja elämän energeettisessä harmoniayhtälössä.


Loppumista on aina maalailtu

1960 ja -70 lukujen molemmin puolin kouluja käynyt muistaa ennustefilmit maantiedon, luonnontiedon ja eläinopin tunneilta, joissa maalattiin kuvia huomisen kasvumaailmasta, joka tukehtuu omaansa. Nuo filmit päättyivät aina toivorikkaaseen ajatteluun, että kyllä me kehitämme jotain ja maailma näyttää taas paremmalta. Aikaa on nyt kulunut 30-40 vuotta, mitään ei ole juurikaan tapahtunut - paitsi kulutus on monikertaistunut ja ongelmat satakertaistuneet.


Energiaa käytämme jatkuvasti enemmän

Sen minkä säästämme pienempänä yksikkökulutuksena, tuhlaamme sen pidempänä ja laajempana käyttönä. Ennen ajoimme autolla ehkä 10.000 kilometriä, nyt ajamme 20.000. Ennen kävimme ulkomailla kerran kolmessa vuodessa, nyt käymme kolme kertaa vuodessa.

Meidän kulutuksellinen toimeliaisuus kasvaa - koska elämme vertailutaloudessa. Meidän on itsestään selvästi käytävä kaukoidässä, meidän kaikkien, kun 1950-luvulla vain joka 10.000 kävi. Olemme niin rauhattomia, mutta myös uteliaita, että meidän on aivan pakko mennä "merta edemmäksi kalaan".


Kotiseutu ei riitä,

vaikka luonne meillä seisoo juurevasti juuri siinä - se seisoo niin tanakasti, että sinne on ajettava joka kesäviikonloppu. Meidän on vain pakko saada matkustaa, meillä on aina kiire --- minne meillä muuten on kiire? Miksemme muuttaisi sinne, missä on hyvä olla?


Energia on loputonta - meidän mittakaavassamme

Ongelma ei ole riittävyys, ongelma on itseasiassa ongelmien varastoituminen. Me varastoimme liikakäyttömme vaikutukset seuraaville. Maapallo on kuin suljettu pullo, sinne mahtuu vain tietty määrä, tämän ylittyessä "paine" räjäyttää ongelmavarastot sellaiseen muutokseen, johon meillä ei ole enää vastavoimia ja -mahdollisuuksia, onko nytkään - on hyvä kysymys.


Me käytämme nyt enemmän energiaa kuin koskaan,

me viilennämme, kuumennamme, me siirrämme ja muokkaamme. Ihmiskunnan biologinen elopaino on samaa luokkaa kuin muurahaisten. Valtamerien ravintopyramidin alin taso, krillit, ovat elopainoltaan monikertainen meihin nähden, mutta niiden energiankäyttö on häviävä murto-osa. Suurin ero on siinä, että me käytämme muille "varattua" energiaa - me rikomme harmoniaa.


Amerikkalaiset, norjalaiset ja suomalaiset ovat suurimpia käyttäjiä per henkilö

Me olemme myös itse energian suurimpia varastoijia - suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa, vain amerikkalaiset ovat edellä. Olemme energiasyöppöjä - me toteutamme kasvun logiikkaa kirjaimellisesti. Me syömme ja kulutamme muilta. Meidän jättämä jalanpainallus luontoon on kestämättömällä tasolla - me syömme toisille tarkoitettua ja varastoitua energiaa. Olemme hamuajia.

Me mittaamme erinomaisuuttamme, paremmuuttamme ja arvostettavuuttamme suuruudella, kasvulla ja nopeudella. Me kiihdytimme itsemme lentoon, jonka lopputulemana saattaa olla mahalasku, jonka vaurioita emme enää korjaa. Energia ei lopu "koskaan", mutta se muuntuu vastoin sitä kehitystä, jonka luonto loi miljoonina vuosina, silloin kun meistä ei ollut tietoakaan. Meidän ainut seurantamittari on nopeusmittari.



Ihmiskunta sääti itsensä - suurella kirjalla johdatettuna - luomakunnan kruunuksi, jolle kaikki muu oli luotu meidän varannoiksi - "menkää, lisääntykää ja täyttäkää maa" - sen me teimme, mutta missä meni vikaan vai oliko se säädetty järjestelmä, kuten oma kehomme, joka käynnistää itsetuhomekanismin, kun aika on koittanut.

Kuinka oli mahdollista, että Albert Einstein "löysi" näin yksinkertaisen kaavan? Kuinka se olisi mahdollista, että me löytäisimme "kaavan", ettei kaikki ole meidän, mitä tuo lausekkeen mc2:en lopputuloksena oleva E mielettömän suurena lukuna sisältää...


Ilkka Luoma

KESKUSTELU - TIEDE [ 21730 ]





Kuvakertomus yllä olevasta aiheesta -
vapaasti käytettävissä mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2003, 2005, 2007.



Kuva 1
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912440 --- B0005223.jpg 2243kB

Teksti
Ihmisen kiire, taseet ja liiketulos kuin hoppu kaukomaille kehitti liikkumisen suurimman syöpön - lentokoneen. Joka hetki mm. USA:n ilmatilassa on n. 8.000 lentokonetta, siis yhtäaikaa ja vieläpä liikennelentokoneita. Lentäminen on yksi merkittäviä päästäjiä, joilla muutamme vääjäämättä ilmakehäämme. Kiire sotkee luonnon ja tämän harmonian.

Kuva 2
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912447 --- B0002987.jpg 562kB

Teksti
Yksityisen ihmisen suurimpia tuhlareita, lelu vailla vertaa - 100 km/h ja täydet 55 litraa per ajotunti (täysillä/ 7.200 kierr/min - 130 hv). Kaksin kappalein kesän kokonaiskulutus oli huimimmillaan n. 2.500 litraa - ja pelkkää hupia, mukavaa, mutta kuinka turhaa?

Kuva 3
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912469 --- DSC_6387.jpg 2878kB

Teksti
Energiaa kuluu ostoskeskuksissa runsaasti - teho on huipussaan, talvella lämmitetään ja kesällä viilennetään - paljon sähköä ja kaukolämpöä kuin kaukojäähdytystä. Energiaa ja runsaasti. Kansainvälinen amerikkalaispurilaisketju syöttää ihmisille myös runsaasti energiaa vyöt pinkeiksi kiristäen. Rasvaa, sähköä ja energiaa luontomme ja itsemme iloksi.

Kuva 4
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912484 --- DSC_8564.jpg 2510kB

Teksti
Ennen miehet olivat rautaa ja laivat puuta, nyt laivat ovat moottoreita ja rautaa ja miehet ylensyöneitä (Suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa). Purjealus hyödynsi luontoa puhtaasti - olihan energia tuulena jo valmiina, tosin kuvan paatti sisälsi myös dieselkoneen tyveniä varten. Kiire rakensi purjeiden tilalle moottorit - matka-ajat lyhenivät, meillä on jatkuvasti kasvavampi kiire...

Kuva 5
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912505 --- DSC_8665.jpg 2730kB

Teksti
Maailman suurin ja ilman moottoreita. Venäläinen saksalaisilta sotasaaliina otettu purjelaiva Sedov, 116 metriä. Ajoi Kotkasta muuten omin voimin, siis purjein. Puhdasta, hyvin puhdasta, tosin laivassa oli generaattori joka toimi polttoaineilla, dieselillä. Ennen ei tarvittu sähköä, oli tähdet ja tuli.

Kuva 6
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912516 --- DSC_8193.jpg 1563kB

Teksti
Kaikki alkoi siitä kun salama sytytti metsän - ihminen huomasi, että kuuma liha oli parempaa kuin kylmä, ehkä osa bakteereistakin kuoli. Alkoi kehitys, johon nyt ollaan päädytty. Olemme polttaneet miltei kaiken öljyn ja maakaasun. Hiiltä on jäljellä ja vähän vielä ilmakehääkin. Mikä muu eläin lämmittää ulkoisella energialla ruokansa?

Kuva 7
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912573 --- IMG_1237.jpg 3844kB

Teksti
Autoja, autoja ja lisää autoja. Kuvan kunnostuksen alla oleva 1988-mallinen Mazda 626 HT 2.0 on jo ehtinyt kuluttamaan bensiiniä tankkinsa kautta n. 25.800 litraa ja kilometrejä lienee jäljellä toinen mokoma, siksi hyvin auto kunnostettiin. Autojen määrä oli 1963 n. 250.000, nyt se on 2.500.000 - huimaa, ja kuinka paljon se on bensiiniä ja mihin päästöt menevät. Me haluamme ehtiä enemmän, lisää, ja nopeammin. Kiire, meillä on kiire, mutta minne?

Kuva 8
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912610 --- IMG_0924.jpg 2847kB

Teksti
Rautatiet piti keksiä kun hevoset eivät enää riittäneet. Piti saada enemmän ihmisiä ja pidemmälle sekä nopeammin. Ennen puuta, sitten hiiltä, dieseliä ja lopuksi sähköä, ehkä ydinsähköä. Vainikkalassa suomalainen venäläisrunkoinen sähköveturi ottaa hinattavakseen venäläiset vaunut Helsinkiin vietäväksi. Sama raideleveys helpottaa ja nopeuttaa toimintaa. Rautateilläkin nopeus kasvaa, meillä on täälläkin kiire, enemmän ja nopeammin sekä kauemmaksi.

Kuva 9
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912632 --- DSC_7423.jpg 1486kB

Teksti
Koira ihmettelee miksi kuvataan. Koira käyttää mielellään jalkojaan, jos vain emäntä juoksuttaa. Sitävastoin 50V-miehet ovat innostuneet moottoripyöristä uutena nuoruuden eliksiirinä. 4-tahtinen 100 hv (tehoputki), n. 5 litraa per 100 km. Tämäkin liike kuluttaa luontoa, mutta koira ei kuluttaisi, koska se käyttää omaa moottoriaan, jättää päästöt, mutta ne maatuvat. Bensiinin päästöt karkaavat ilmakehään lämmittämään sitä entisestään. Harrastuksessakin pitää olla kiire. Minne sielläkin on hoppu, ...liian moni kuolee syyttään tai syystään.

Kuva 10
--- 
http://www.panoramio.com/photo/3912659 
--- IMG_0109.jpg 3336kB

Teksti
VTT:n EcoCity seminaarin julkistustilaisuus Espoon Otaniemessä talvella 2007. Seminaari mm. energiatehokkuudesta pidettiin Kiinassa Tianjinissa huhtikuussa 2007. Kiina kasvaa päästöjen mukana suurimpiin ongelmiinsa. Kuvassa Bioste Oy:n innovaatiojohtaja Antti Leinonen ja Kiinan, jo eläkkeelle jäänyt, lähetystön kaupallinen neuvos Li Guangyun. EcoCity voi olla Suomen uusi "nokia" - tarve on mittaamaton nimenomaan kaukoidässä ja Venäjällä.



...
Sent
Sent: Wednesday, November 21, 2012 9:42 AM
Subject: ENERGIAMIELIPIDE - "Energiapelissä on jokeri ja mustapekka"
...


Energiapeli on valtapeli

torstai 8. marraskuuta 2012

Itä [Kiina] ja länsi [USA] kohtaavat, millä päämäärällä?


Sent: Thursday, November 08, 2012 9:00 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Itä ja länsi asemoituvat - nousevan auringon maa laskun edellä
...

Itä ja länsi asemoituvat - nousevan auringon maa laskun edellä
(Otsikko on laadittu juuri niin arvoitukselliseksi kuin kiinalaiset tosiasiassa ovat meille ja meidän ymmärrykselle)

USA sai uuden vanhan ja sopivan tumman presidentin ja jakoi samalla kansakunnan kahtia. Amerikkalaisessa demokratiakäsitteessa vähemmän ääniä voi valiintua ennemmin kuin enemmän ääniä saanut – läntinen demo-kratia on myös tälläistä. Kansa ei suoraan valitse presidenttiä Yhdysvalloissa.

Kiina tulee saamaan myös uuden presidentin ja vielä ainakin pääministerin, ja kansa ei näitä vallan kovaan ytimeen kuuluvia Kommunistisen puolueen jäseniä suoraan valitse – paitsi siten, että valiin-tuneet ovat käyneet aikanaan läpi kaikki valintahierarkiat kortteli- ja kyläyhteisövaaleista lukien – alimmissa vaaleissa kansa eli asukkaat valitsevat. Nyt puolue käyttää valtaa.


USA:ssa on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä. Kiinassa on todellisuudessa toistaiseksi yksipuolue-järjestelmä. USA:ssa ei nykykaltainen demokratiatarjonta saata menestyä, siksi alhaiseksi äänestysinto on laskenut.

Kiinassa äänestysinto on aina 100 prosenttinen, ainakin vallan ylimissä valinnoissa, tosin äänestävien määrä on hyvin rajoitettu. Alimmilla tasoilla Kiinassa äänestysvilkkaus on hyvin korkeaa tasoa länsidemokratioihin nähden.


Maailma on nyt napaistunut itään ja länteen

Itä nousee ja länsi laskee. Syntyy tasapainotila, jossa USA:n presidentti Barak Obama koettaa yhtenäistää valtiotansa ja lopettaa ”mahdottomaksi” menneen yhteistyömahdollisuuden kaksipuoluejärjestelmässä.

Kiina koettaa taas hälventää heille pitkällä jänteellä tuntemattoman kommunistisen ideologian uus-kungfutselaisuudeksi, jolla onkin juurineen ikää jo reilu pari tuhatta vuotta. Länsidemokratia USA:ssa on muutaman sadan vuoden mittainen – tosin orjuutta esiintyi vielä 1800 –luvulla ja suuret rotumellakat vainosivat Yhdysvaltoja vielä 1960 –luvulla. Kiina oli taas kolonnialistien ikeessä 1800 –luvulla ja osaksi japanilaisten hirmuvallan alla vielä 1930 –luvulla.


...
Mitä me kirjoitimme Kiinasta vuosia sitten [2007] – kun Kiinan edesmennyt pieni suurmies Deng Xiaoping oli lausunut tätä ennen arvoitukselliset sanat: ”Menkää ja rikastukaa” ...


Maailma tarvitsee uusia esikuvia ja tasapainoksi vastavoimaa USA:lle


[2007] Kiina sai starttikehoituksen jo edesmenneen Kiinan suuren miehen Deng Xiaoping´ in kehotteena rikastua - näin tuli annettua maailman historian suurimman mobilisaation komento. Jälkipolvet voivat sitten miettiä 50 vuoden kuluttua, mitä tämä kehote sai aikaan.




Meillä oli läntinen kulutusyhteiskuntavuosisata


Viimeinen eletty vuosisata oli eurooppalaisten ja amerikkalaisten, jatkuen aina 2020-luvulle saakka. Kiina on ottanut käyttöönsä osin samat menetelmät hyväkseen ja haitakseen kuin millä valkoinen markkinatalous-mekanismi imi kehitys- ja öljymaiden raaka-aineet, pilasi ilmakehän, saastutti pohjavedet ja rakensi maailman suurimmat tuloerot.

Viimeisen sadan vuoden aikana läntinen markkinatalous on syytänyt ilmakehään, vesistöihin ja maaperään suunnattomat määrät vahingollisuutta, jonka korjausurakat ovat lankeamassa jälkipolvillemme. Me emme mukavuuteen, elintasoon ja elämän helppouteen tottuneina kykene tekemään riittäviä muutoksia.



Länsi puski rahaa, työtä ja odotti suuria voittoja Kiinasta

(Ajauduimme maailmanlaajuiseen työn uudelleenjaon taisteluun)


Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoittajille ja yrityksille. Länsi haki/ hakee voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.



Nyt USA elää muun muassa Kiinan rahoittamana

USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa osin kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot vyöryvät länsimarkkinoille. Kiinassa riittää meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtovoimaa.

Tarkkaan ottaen me emme ole juuri missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.


Kinalainen osaaminen kasvaa exponentialisesti
Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon (5 - 15 vuotta); lentokoneet, erikoislaivat, kulkuvälineet, tietokoneet ja ympäristötekniikkaan liittyvät tuotteet sekä järjestelmät.



...
Sijoittajien ja välistävetäjien valtakunta – mallia otettu muun muassa lännestä


YLE:n Maailmannäyttämöllä ohjelmassa pohdintaa aiheutti "pörssinotkahdus" Kiinasta - kyseessä ei ollut edes mikään romahdus, vaan testi ja pieni ylilyönti tottumattomilta sijoittajilta, joita Kiinassa kasvaa kuin ansait-semattomia optioita tekemättömälle työlle.


Kiinassa harjoitellaan innokkaasti länsimaalaista spekulaatiopolitiikkaa


Kiina on ottamassa vahingokseen käyttöönsä juuri sen elementin, millä miltei häviämme pelin - myös kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä juuri mitään. Spekulaatioraha on aina toisen työn ja tuottavuuden ulosmittausta, jossa tulonjaon kohdisteellisuus ajaa ostovoimaa sellaisiin taskuihin, joihin se ei oikeudenmukaisuus- ja työn-jaollisuusperiaatteella edes kuuluisi.



Kiinan suurin voima on innokkaan utelias kansa

He ovat kiinnostuneita, tarkkoja ja vaativia - he osaavat myös kilpailla. Kiina on yksi vanhimpia teollisuusvaltioita ollen jo 1800-luvulla maailman suurin tuolla alalla. Kiinassa on jo nyt uudelleen esimerkiksi maapallon suurin teräksen ja betonin tuotanto.



Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa

Suurena voimavarana Kiinalla on miltei mapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Mr. Smith, nyt se on neiti Li.



Kiinassa valmistuu enemmän insinöreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä

Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maa-pallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.



Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia; se on yhteenkuuluvuus,

vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.



Löydämme myös suuria ongelmia Kiinasta

Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.




Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto

USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskus-hallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana.

Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi. Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella], joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.



Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.



Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle

Nyt 2007 pääministeri julisti yksinkertaisesti, ilman vaalilupausmaisia lauseita mm. seuraavat päämäärät: säästö, toimintatehokkuus, hyötysuhde, koulutus, tuotekehitys, ympäristöhuolehtiminen ja maaseudun tuki. Kiinalaiset pitävät keskushallintoa lukkona, joka on takuumies asioille. Paikallista hallintoa voidaan arvioida, mutta keskushallinto pysyy koskemattomana, kuten keisarit heidän vahvuuden aikoinaan.



...
Kiinalaiset seurailevat mielellään länsivirtauksia,

he ottivat amerikkalaiset pikaruokalat, yksityisautot ja omakotitalot. Toivottavasti he eivät ota meiltä laitoskulttuuria, vanhainkoteja, individualistista yksinoloamme, yksinäisyyttämme ja puhumattomuuttamme lähimmäisillemme.

Me Euroopassa olemme menettämässä yhteishengen, yhteenkuuluvuuden ja kansallisen tunteen omasta osaamisestamme. Kiinassa taas elää voimakas usko ongelmien ratkaisukykyyn.



Kiina kerää muskeleita


Kiina kerää nyt voimavaroja ja toiminnan reservejä varautuen länsimaiden talouslamaan kuin myös omaan pankkikriisiin. Kiina kykenee omalla kulutuksellaan ja kansantaloudellaan estämään todennäköisen länsi-romahduksen vaikutuksen itseensä, se saattaa olla pelastus myös monille pienille maille, kuten Suomelle.



Kiinalaisissa on yksi ominaisuus ylitse muiden;

heillä on uskomaton odottamisen taito, vaikka aina tuntuu siltä, että he kiiruhtavat hengähdysvauhtia eteen päin - tosin vanhat sanonnat kuuluuvatkin: kiiruhda hitaasti ja puutarhan hoito on maailman tärkein asia, eikä sekään ole niin tärkeää.



Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet niin ...

--- ongelmissa, ratkaisuissa kuin valtapelissä, jossa meille kummallisella tavalla järjestys säilyy ja systeemit toimivat [esim. SARS epidemian hoito]. Kun laitamme Kiinan kartan Euroopan päälle, jää alle miltei koko EU. Kiinan hallintomekanismit vertauksena Suomeen on kuin vertaisi Enontekiötä Helsinkiin. Enontekiöläiset eivät kuulemma ole halunneet neuvoa helsinkiläisiä, kuinka pääkaupunkiamme johdetaan.

Länsimaatkin voisivat perehtyä omiin ongelmiin ja kansalaisten hyvinvointiin kuin vain hakea meidän mielestä niitä kiinalaisia ongelmia, jotka meidän silmäämme paistavat. Ovatko kiinalaiset tulleet meitä neuvomaan; eivät - he ovat tulleet tekemään kauppaa kanssamme, ja siinä piilee mahdollisuutemme.



Lopuksi voisi ottaa teoreettisen, mutta kiinnostavan loppulauseen:


Mikäli jokainen kiinalainen ostaisi meiltä jotain kerran kuukaudessa, kerrallansa 22 eurolla, olisi miltei meidän koko vientitoimintamme katettu. Koko Kiinassa keskipalkka on nyt 65 euroa kuukaudessa. Mutta mitä Deng Xiaoping´in rikastumiskehoitus viime kädessä merkitsi?



LINKS - Kiinaa tuutin täydeltä länsilasien sekä linssien läpi ja ilman mitään laseja


-   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/search?q=kiinalaiset   --- [BLOGSPOT/IL_SEARCH]
-   http://www.panoramio.com/user/500685/tags/china?photo_page=1   --- kiinalaisuutta linssin läpi - copyright by Ilkka Luoma 2004-2011.

tiistai 6. marraskuuta 2012

Huolimaton lisääntyminen - näyttötalousihminen


Sent: Tuesday, November 06, 2012 10:02 AM
Subject: HUOLEHTIMISMIELIPIDE - Vuosimiljoonaiset tavat astuivat esille - nyt ihmisillekin [Lisääntymisen oikeus ja velvollisuus]
...

Lisääntymisen vuosimiljoonaiset tavat - huolehdinnalla
(Helsingin Sanomat/ Tiede kirjoitti 6.11.2012 - s.D1 pelisilmällä päätepisteen ja herätyksen huolehdinnasta; julki-ponnahtaneen prototyyppi-kokoomuksen yksilöajatuksen innoittamana [?] -
[   koirasmerihevonen synnytti juuri perilliset, ja huolehtii niistä sitä paremmin, mitä vilkkaampi oli suhde äitiin. Ludekoiras kantaa miljoonien vuosien kokemuksella evoluution määrittämällä tavalla pienokaisiaan selässä, ottamalla samalla oman hengenmenonriskin - äidin tekemättä mitään. Lännessä ja meillä ihmispopulaation eropelit kattavat jo puolet liitoista, joiden evolutiivisena tarkoituksena on oikeastaan vain lisääntyminen ... ]


Oikeus lisääntymiseen on evoluution antama kokemuksellinen lahja kuolevaisten kuolemattomuudelle. Kaikki nyt elävät ihmiset ovat lajikehityksen jytkyvoittajia, sillä perintötekijät ovat jo miljardeja vuosia vanhat - olemme siis homo sapiens *] evoluutio-huippuja.


Miksi sitten osa voittajista on häviäjiä?

Siksi, että emme ole tasalaatuisia - olemme yksilöitä verkottuneessa populaatiokulttuurissa, jossa kuitenkin pelaa, sosiaalidemokratian, nykyuskonnollisuuden ja kommunismin päämääristä huolimatta - voittajan laki. Voittajan määritys luotiin jo meillekin satojatuhansia vuosia sitten - vahvemman lakina.


Prototyyppikokoomus

Kykypuolue torppasi nuorliittonsa varapuheenjohtajan Saul Schubak´in "pahan kerran" - kykyjohtajien tietäessä, että viljellyssä sanan säilässä asui totuuden siemen. Onkin todennäköistä, että nyt kielletään hiljaa hyväksytty (haluttiin testata). Vahvuuden laki ei salli lisääntymistä kelvottomille - ei vuosimiljoonaisessa eläinkunnassakaan. Kuka meillä sitten määrittää "kelvottomuuden" - näin onkin aloitettu kansakunnan mittainen avoimuuskeskustelu ja huutoäänestys.


Torpattu ilkeämielisyys degeneroituu?

"Kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa" sekä "nälkä kasvaa syödessä" yhdessä "tilaisuus tekee varkaan" -muodostavat kolminaisuuden, josta sikiää maallinen kyky, näyttö, verranto ja romahdus. Liiaksi voimaannutettu omakuvatunto saattaa degeneroida kannattajansa sellaiseen ryhmään, jossa siittiökykyisyys estää lisääntymisen - onhan jo tiedettyä, että läntisen kykymiehen mieskuntoisuus siittiölaatuna on heikentynyt kulutus-juhlamme myötä alamäkeen jo vuosia ... **]

*] - Homo sapiens ---   http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihminen   ---
**] - Länsimiehen siittiöt loppumassa? ---   http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/lnsimaalaisen-markkinamiehen-siemenet.html   ---


...
Helsingin Sanomien Tiede_D -artikkeli osoitti terävää "iholla oloa"

Osuvasti aikajanalle sijoitettu koko sivullinen faktaa herätti urokset pohtimaan rooliaan, kun laboratorioista löytyy kohta keinot, ettei uroksia tarvita. HS/Tiede avasi monen silmät myös kokonaisvaltaiseen huolehdintaan "alusta loppuun" - onhan evoluution "antama ainoa vahtimis-tehtävä" ohjata muunnosaikaansaannokset seuraavan lisääntymispolven tekoon. Evoluutio 1] rakastaa kuolemattomuutta, joka tässä vaiheessa on jo kestänyt pari miljardia vuotta - aina syanoista lähtien 2].


Alku ja loppu

Biosfäärimassa lisääntyy, se on elinehto ja ainoa todella merkittävä aikajanaan vaikuttava hyppykäsky geenikartan bittiviidakosta. Lisääntymisessä on osajatkumossa aina "alku ja loppu" - se tarkoittaa kokonaisvastuullista aikakautta huolehtia jälkikasvu lisääntymisen alttarille - muuta tehtävää (karrikoiden) vanhemmilla ei ole.

Tänään herää kysymys vastuusta tähän kokonaisvaltaiseen kasvatushuolehdintaan, mitä prototyyppikokoomuslainenkin todellisuudessa ajoi takaa. Miten Me vanhemmat olemme viimeisten 25 vuoden aikana selvinneet evoluution antamasta tehtävästä?

Vieroitus ja ulkoistus

Jälkikasvu lähtee teilleen, kun se on saanut kaiken sen tiedon ja valmennuksen, mitä se itse tarvitsee lisääntyäkseen edelleen; tämähän oli se meidän Vanhempien tehtävä - vastuullinen kasvatus. Unohtuiko jotain ja jäikö jotain tekemättä, kun näyttö- ja vertailutalous painoivat päälle kulutusyhteiskunnan kasvuhuutona?

Juoksimmeko liiaksi oravanpyörässä - jättäen jälkikasvun ilman riittävää valmennusta, osin oman onnensa nojaan. Juuri nyt 55.000 syrjäytynyttä nuorta on jäävuorenhuippu tapahtumista, joiden osallinen synty luotiin 1990 - luvun alun näyttötalous- ja lamavuosilta (nk. "hallitun riskin hulabaloo-vuosilta").


Lisääntyminen ei onnistu aina eläinkunnassa(kaan)

Biosfäärin kasvullisen materiaalin kierto luo elämän. Evoluutio on geenibitittänyt vahvemman ja selviytyvämmän lait, joita me sormeilimme käytänteellä - "liiallisesti sosiaaliturvaamalla" 3], näinkö? Ei, vaan tuolla menetelmällä luotiin inhimillisyys, joka sävyttää osaltansa myös liikakansoituksen. Kaikki eivät ole luotu synnyttämään 4] - osa meistä on "vajaita", mutta inhimillisiä vajaita, jotka muodostamme ihmiskunnan - erilaisena eläinlajina, mutta ei lajina, jolle koko biosfääri on asetettu temmellyskentäksi.


Meillä ei ole luvattua maapalloa, on vain osarooli elämänpelissä, jossa muodostamme häviävän pienen osa vallitsevasta ja lisääntyvästä biomassasta.





VIITTEET